Dedications
Redactia Redirecționează 3,5% 📢 Fii alături de noi! 🌿🎶 Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Radio Eco Natura! 📻💚 Împreună putem face diferența! 🌍✨ Redactia Contactează-ne pe WhatsApp! 💬📞 Scrie-ne rapid și ușor pentru orice informație! 🌿📻 💚 Redactia Abonează-te pe WhatsApp 🌿📻 Radio Eco Natura îți aduce știri de mediu, societate, economie, muzică și artă! 🌍📢 Abonează-te pe WhatsApp și rămâi conectat! 🔗👉

Politici Publice

România trebuie să rezolve problema poluării până în 2030

today4 aprilie 2025 81

Background
share close

România are termen de la Uniunea Europeană să reducă la jumătate valorile poluanţilor din aer, până la 1 ianuarie 2030, conform unei Directive a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa, afirmă preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru. Documentul trebuie transpus în legislaţia din România, până la 11 decembrie 2026, iar în acest an ar putea exista deja o primă formă a legii, pregătită de Ministerul Mediului. Preşedintele ANPM a subliniat că răspunderea cea mai mare în aplicarea legii prin care va fi transpusă această directivă revine primarilor şi că aceştia trebuie să înţeleagă că vor avea de făcut, periodic, foi de parcurs, dacă într-o zonă sau o unitate administrative-teritorială nivelurile poluanţilor depăşesc orice valoare limită.

”Pentru poluantul PM 2,5 este prevăzută, în prezent, o limită maximă pe an calendaristic de 25 de micrograme pe metru cub, însă odată cu intrarea în vigoare a noii directive apare o valoare zilnică maximă de 25 de micrograme pe metru cub, iar valoarea anuală scade la doar 10 micrograme/metru cub. Şi la PM 10, valoarea anuală va fi redusă la jumătate, de la 40 de micrograme pe metru cub, la 20, iar numărul maxim al depăşirilor permise a scăzut la 18, de la 35.”, a explicat Corina Lupu, directorul Direcţiei Generale Monitorizare a ANPM.

Modificări apar şi în cazul măsurătorilor pentru dioxidul de azot, unde se introduce o medie zilnică de maximum 45 de micrograme/metru cub, iar limita anuală scade, de la 40, la 20 de micrograme/metru cub. De asemenea, la dioxidul de sulf media zilnică va fi redusă, de la 125, de la 50 de micrograme/metru cub, şi se introduce o medie anuală de doar 20 de micrograme/metru cub.

Written by: P V

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CONTACT

DESPRE

Radio Eco Natura, primul radio online de mediu din Romania, dezvoltat de o organizatie neguvernamentala, pentru a sustine un mediu curat si sustenabil, fara publicitate sau profit.

SPONSORI