Dedications
Redactia Redirecționează 3,5% 📢 Fii alături de noi! 🌿🎶 Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Radio Eco Natura! 📻💚 Împreună putem face diferența! 🌍✨ Redactia Contactează-ne pe WhatsApp! 💬📞 Scrie-ne rapid și ușor pentru orice informație! 🌿📻 💚 Redactia Abonează-te pe WhatsApp 🌿📻 Radio Eco Natura îți aduce știri de mediu, societate, economie, muzică și artă! 🌍📢 Abonează-te pe WhatsApp și rămâi conectat! 🔗👉

Opinie

Infoclima: „Mai avem unde schia în România pe viitor?”

today26 februarie 2025 22

Background
share close
Iernile din România au devenit din ce în ce mai blânde iar drept urmare cantitățile de zăpadă observate au avut de suferit. Zonele montane sunt și ele afectate iar platforma online Infoclima.ro analizează situația într-un nou articol, punând întrebarea, ce se va întâmplă cu zonele noastre schiabile? În urmă cu doar câteva decenii, în multe regiuni din România zăpada își găsea locul în peisaj săptămâni întregi. Astăzi, însă, când ne uităm pe fereastră într-o zi obișnuită de iarnă, s-ar putea să vedem mai degrabă un cer plumburiu și temperaturi pozitive, decât ninsori abundente sau strat de zăpadă. De unde vine această schimbare? Faptul că iernile sunt tot mai lipsite de zăpadă poate fi explicat prin combinație dintre variabilitate naturală și schimbări climatice. Astfel, există procese fizice și mecanisme care pot modifica temperaturile și cantitatea de precipitații la nivel regional și la nivel global.
Toate aceste fluctuații, deși naturale, pot face ca iarna să fie uneori mai aspră sau mai blândă, fără a reflecta neapărat trendul general de încălzire pe termen lung. Cu toate acestea, dovezile științifice arată că deși variabilitatea naturală joacă un rol important, schimbările climatice antropice au un impact semnificativ asupra asupra iernilor. Prin arderea combustibililor fosili și defrișarea pădurilor eliberăm în atmosferă cantități uriașe de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. Aceste gaze funcționează ca o “pătură” în jurul Pământului, împiedicând parțial radiația termică emisă de suprafața Pământului să se piardă direct în spațiu ducând astfel la creștere temperaturii medii globale. O consecință a creșterii temperaturii medii globale este aceea că sezonul rece devine tot mai scurt, iar episoadele cu ninsoare sunt mai scurte.
Așadar este firesc să ne întrebăm, cum se face că, după un ianuarie cu temperaturi record la nivel global, ajungem totuși să ne trezim la mijlocul lunii februarie cu ninsori care au dus la un strat consistent de zăpadă? Răspunsurile vin din articolul ce poarta titlul întrebare, „Mai avem unde schia în România pe viitor?„, continuarea pe Infoclima.ro.

Written by: P V

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CONTACT

DESPRE

Radio Eco Natura, primul radio online de mediu din Romania, dezvoltat de o organizatie neguvernamentala, pentru a sustine un mediu curat si sustenabil, fara publicitate sau profit.

SPONSORI